Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
 | Obsah |  | Test | | Nápověda |  | NM v onkologii |   | NM a záněty | 

 Zvolené kapitoly :
  I. Nukleární medicína v onkologii >>
  7. Detekce sentinelových lymfatických uzlin (SLU) >>
  7.3. Klinické aplikace >>
 7.3. Klinické aplikace 

Maligní melanom
Detekce SLU a její histologické vyšetření se staly standardním postupem u osob s melanomem bez klinických známek uzlinových metastáz. Vyšetření slouží k včasné identifikaci pacientů s metastatickým postižením uzlin, u kterých je poté provedena extenzivní disekce lymfatických uzlin a zahájena další systémová terapie. Význam lymfoscintigrafické detekce SLU je zvýrazněn tím, že pouze při použití této metody lze spolehlivě určit svodné lymfatické povodí pro danou lézi, protože hranice lymfatických povodí jsou velmi variabilní. často se dokonce stává, že maligní melanom má SLU ve dvou nebo i více svodných povodích.
Při použití kombinované metody s patentní modří a aplikací 99mTc-koloidu lze postupy radiačně navigované chirurgie identifikovat a odstranit SLU až u 99 % nemocných.




Lymfoscintigrafie u pacienta s maligním melanomem na hrudi v oblasti sterna - zobrazení lymfatického řečiště a sentinelových uzlin v obou axilách






Detekce sentinelových uzlin u pacienta s maligním melanomem v levé lumbální krajině, scintigram a zakreslení lymfatického řečiště a sentinelových uzlin na pokožku pacienta.


Karcinom prsu
Disekce axilárních lymfatických uzlin (ALUD) je u pacientek s karcinomem prsu stále na většině pracovišť považována za rutinní standard. Je prováděna u všech nemocných především ke zjištění stadia onemocnění a určení jeho prognózy. Paušální ALUD prováděná u všech nemocných s prsním karcinomem je však stále ve větší míře považována za kontroverzní výkon, protože asi dvě třetiny nemocných nemají v axilách metastázy a extenzivní chirurgický zákrok vede k významné morbiditě (lymfedém).
Detekce, histologické a imunohistochemické vyšetření SLU dovolí přesnou predikci stavu axily až u 97 % pacientek. Proto dochází v poslední době k výraznému posunu v názoru na selekci nemocných k provádění ALUD. Zdá se, že určení stavu SLU je pro tuto selekci dostatečně spolehlivým kritériem. K chirurgickému výkonu jsou indikovány pouze ty pacientky, u nichž byly v SLU nalezeny metastázy.
Nevyřešená ale stále zůstává otázka metastatického postižení lymfatických uzlin vnitřního mamárního řetězce. Nejednotné názory jsou zejména na frekvenci metastáz v těchto uzlinách jako v jediném lymfatickém povodí a na jejich klinický význam - nejsou zatím jednoznačné důkazy, že by ponechání těchto uzlin intaktních vedlo k rekurenci prsního karcinomu.

Další klinické aplikace
Detekce SLU a hodnocení stádia nádoru na podkladě jejich vyšetření se začalo používat i u jiných maligních nádorů., např. karcinomů hlavy a krku, vulvy, jícnu, žaludku, tlustého střeva, děložního hrdla a karcinomu penisu.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD.,Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes