Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
 | Obsah |  | Test | | Nápověda |  | NM v onkologii |   | NM a záněty | 

 Zvolené kapitoly :
  I. Nukleární medicína v onkologii >>
  6. Pozitronová emisní tomografie v onkologické diagnostice >>
  6.1. PET radiofarmaka používaná v onkologii >>
  6.1.1. 18F-fluorodeoxyglukóza (18F-FDG) >>
 6.1.1. 18F-fluorodeoxyglukóza (18F-FDG) 

Maligní nádory vykazují široké spektrum biochemických alterací ve srovnání s normálními tkáněmi, z nichž je pro zobrazování pomocí PET nejvýznamnější nadměrná utilizace glukózy v nádorových buokách.
FDG je strukturální analog 2-deoxyglukózy, který je transportován do nádorové buoky jako glukóza a je fosforylován hexokinázou. Hexokináza je zodpovědná za fixaci glukózy v nádorové buoce. Úroveo akumulace 18F-FDG v nádorech odpovídá především intenzitě fosforylace, v menší míře i vlastnímu metabolizmu glukózy a prokrvení nádoru. Předpokládá se, že v nádorové tkáni je zrychlení některých metabolických procesů úměrné stupni malignity. Obrat FDG je proto u většiny maligních nádorů zvýšen a kontrast zobrazení může být tak vysoký, že umožní detekci nádorů, které nelze prokázat jinými diagnostickými metodami.
Normální in vivo distribuce FDG zahrnuje za 1 hod. po její nitrožilní aplikaci mozek, srdce, ledviny a močový trakt. Vyšší koncentrace FDG v myokardu a kosterních svalech závisí na přítomnosti inzulínu. Je proto doporučováno provádět PET v onkologické diagnostice nalačno, což vede ke snížení hladiny inzulínu a také redukuje hladinu krevní glukózy. Vysoká hladina glukózy může způsobit zhoršení akumulace FDG v nádorových buokách kompetitivní inhibicí FDG a D-glukózy. Inzulínová terapie může způsobit zvýšenou akumulaci FDG v kosterním svalstvu, což je nežádoucí efekt.
18F-FDG je při onkologické PET diagnostice nejčastěji využívaným radiofarmakem. Má následující výhody:

1) relativně dlouhý fyzikální poločas 18F - 110 minut,
2) 18F lze snadno vyrobit v dostatečném množství v malých cyklotronech, které je možné umístit přímo v nemocnicích, takže je snadno dostupný; fyzikální poločas dovoluje dovoz tohoto radiofarmaka i do míst vzdálených desítky až stovky kilometrů od místa výroby,
3) pomocí 18F-FDG může být detekována většina karcinomů,
4) biochemickým základem pro akumulaci FDG je glykolýza a farmakologie tohoto substrátu je velmi dobře známa.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD.,Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes