Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
 | Obsah |  | Test | | Nápověda |  | NM v onkologii |   | NM a záněty | 

 Zvolené kapitoly :
  II. Nukleární medicína v detekci zánětů >>
  3. Kovové ionty - 67Ga >>
 3. Kovové ionty - 67Ga 

Poměrně často používaným představitelem skupiny kovových iontů je 67Ga citrát. Jde o cyklotronový produkt s fyzikálním poločasem 78 hod. Při jeho přeměně dochází k emisi širokého spektra fotonů gama s energií vyšší než je energie fotonů gama emitovaných při přeměně 99mTc. Ke scintigrafii je proto nutno používat kolimátory pro střední energie.

Farmakokinetika 67Ga
Způsob a indikace vyšetření 67Ga citrátem jsou určeny biodistribucí preparátu. Po i.v. podání je v krvi 30% 67Ga navázáno na transferin a 70% zůstává ve volné formě, mezi těmito kompartmenty přitom existuje stav dynamické rovnováhy. Pro detekci zánětu je významná i skutečnost, že v oblasti s poklesem pH se zvyšuje podíl volného 67Ga. Hypotéza mechanismu kumulace v zánětlivém ložisku je založena na předpokladu difuze radiofarmaka do extravaskulárního prostoru v důsledku poruchy kapilárních membrán s následnou vazbou 67Ga na laktoferin uvoloovaný leukocyty. Důležitým faktorem pro tento proces kumulace 67Ga v zánětu je skutečnost, že laktoferin vykazuje vyšší afinitu k 67Ga než transferin. Současně však autoradiografické studie prokazují, že 67Ga se navazuje také na kyselé mukopolysacharidy, což je zřejmě druhým významným procesem vedoucím ke koncentraci 67Ga v zánětlivém ložisku. Je tedy zřejmé, že mechanismus vychytávání radiofarmaka v zánětu je komplexní děj.
V období bezprostředně po aplikaci je radiofarmakon vylučováno především močí, v době provádění scintigrafie však již dominuje exkrece střevem. Dalšími místy již relativně méně výrazné fyziologické kumulace 67Ga jsou slzné žlázy (variabilně), nazofaryng, slinné žlázy, skelet, prsní žlázy, thymus, játra, slezina.

Radiofarmakon
67Ga-CITRÁT.

Způsob aplikace
Při vyšetření se pacientovi 67Ga aplikuje i.v. a celotělová scintigrafie a případně i SPECT vyšetření se provádí většinou za 48 hod. po aplikaci radiofarmaka.

Indikace
Indikace vyšetření 67Ga vyplývají ze skutečnosti, že průkaz zánětu není bezpodmínečně vázán na aktivní kumulaci leukocytů v zánětlivém ložisku. Tuto metodu lze tedy použít při:
- horečkách neznámé etiologie - především u teplot s dlouhou anamnézou, kdy bývá již snížena eventuální kumulace leukocytů v zánětu, metoda v této indikaci vykazuje dobrou senzitivitu při relativně nižší specificitě (67Ga je kumulováno i v tumorech, proto je v určitých případech vhodná verifikace punkcí nebo jinými postupy).
- plicních a mediastinálních zánětech - zvláště u imunodeficientních stavů, např. při podezření na pneumocystovou pneumonii u pacientů s HIV
- lymfocytárních a granulomatózních zánětech - např. při sarkoidóze, kdy navíc toto vyšetření umožouje hodnocení aktivity zánětlivého procesu (obr. 8)
- chronické osteomyelitidě páteře (tato indikace však platí pouze v případě, že není proveditelné vyšetření MRI), scintigrafii 67Ga je v tomto případě vhodné provádět v kombinaci se scintigrafií skeletu




Scintigrafie 67Ga citrátem u pacienta s aktivní sarkoidózou postihující plicní parenchym - alveolitis.




Scintigrafie 67Ga citrátem u pacienta s aktivní sarkoidózou postihující hilové uzliny.




Scintigrafie 67Ga citrátem u pacienta s několikaměsíční anamnézou febrilií nejasné etiologie, zánětlivé ložisko v pravé ledvině (pyocalix), scintigram v zadní projekci a SPECT.



Výsledek
Při rozhodování o všech těchto vyšetřeních je částečně limitujícím faktorem vyšší radiační zátěž spojená s tímto vyšetřením (14 mSv/110 MBq 67Ga citrátu). Vzhledem k tomu je vyšetření kontraindikováno u gravidních a kojících žen.
Zdrojem chyb při hodnocení detekci zánětů pomocí 67Ga může být hromadění radiofarmaka v již uvedených místech jeho přirozené kumulace (především ve střevech) a v hojících se frakturách a ranách (včetně operačních). Ovlivnit distribuci radiofarmaka může vysoká saturace transferinu železem, která může nastat u pacientů při hemolytických anemiích nebo po opakovaných transfuzích. Falešnou negativitu může způsobit také podání gadolinia, používaného při MRI, 24 hod. před aplikací 67Ga.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD.,Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes