Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc - Nukleární kardiologie

Nukleární kardiologie

1. Úvod

2. Vyšetření myokardiální perfuze, funkce a metabolismu

3. Radionuklidová ventrikulografie

4. Radionuklidová angiokardiografie (metoda prvního průtoku)

Literatura

Animace 1 (princip GATED SPECT)

Animace 2 (Poischemické omráčení levé komory)

Animace 3 (Poischemické omráčení levé komory)

 Autoři: MUDr. Milan Kamínek PhD.  MUDr. Pavel Koranda PhD.  Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

 Zvolené kapitoly :
   Nukleární kardiologie >>
  3. Radionuklidová ventrikulografie >>
 3. Radionuklidová ventrikulografie 

Radionuklidová ventrikulografie je neinvazivní vyšetřovací metoda, jejíž pomocí lze sledovat časově i prostorově pohyb značené krve v srdečních komorách během srdečního cyklu. Lze tak měřit hemodynamické funkční parametry srdečních komor a získat informace o regionální kinetice jejich stěny v klidu a při zátěži.(18,54)


Radiofarmakon

Používají se erytrocyty značené 99mTc-pertechnetatem metodou in vivo nebo in vitro, případně modifikovanou metodou in vivo/in vitro. U nejčastěji používané in vivo metody se i.v. aplikuje Sn-pyrofosfát, za 20 min. následuje i.v. aplikace 99mTc-pertechnetátem.


In vitro metoda: odběr krve, separace a značení erytrtocytů v laboratoři, i.v. aplikace značené krve. Aplikovaná aktivita 99mTc-pertechnetátu: v souladu s hodnotami vymezenými v seznamu diagnostických referenčních úrovní (500 - 1000 MBq).


Příprava pacienta

U in-vivo metody před vyšetřením blokujeme Chlorigenem akumulaci volného pertechnetátu ve štítné žláze. Vyšetření provádíme nalačno, 48 hod. před zátěžovým testem vysadíme beta-blokátory (pokud lze).


Indikace


1. Zjiš?ování kardiotoxicity cytostatik při terapii maligních onemocnění
2. Kardiomyopatie
3. Zjiš?ování klidové a event. zátěžové funkce u pacientů se suspektní nebo známou ischemickou chorobou srdeční
4. Stratifikace rizika u pacientů po infarktu myokardu



Výsledek

Akvizice scintigramů

Data jsou snímána s EKG synchronizací (pacient má nalepeny 3 elektrody), která umožouje rozdělit srdeční cyklus na jednotlivé fáze, výsledkem je záznam 16 až 32 snímků během jednoho srdečního cyklu (Obrázek 1).




Obrázek 1. EKG synchronizace snímání dat.
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]

Klidové i zátěžové vyšetření se provádí v levé přední šikmé projekci (LAO, úhel může být větší nebo menší než 45°, rozhoduje nejlepší separace mezikomorového septa), detektor lze v kraniokaudálním směru o 10 - 20° sklonit (tilt). Zaznamenává se zpravidla 400 - 600 srdečních cyklů, nebo je akvizice omezena časem (5 - 10 min.) nebo počtem přijatých impulsů (obvykle až 5 000 000), matice 64 x 64 nebo 128 x 128. Pro klidové zobrazení se používají rovněž přední (ANT) a levá bočná projekce (L Lat).

Zpracování obrazu

Vizuální hodnocení :

Vizuální hodnocení obrazů jednotlivých fází srdečního cyklu slouží k orientačnímu posouzení regionální hybnosti stěn srdečních komor (Obrázek 2).




Obrázek 2. Jednotlivé fáze srdeční revoluce od end-diastoly přes end-systolu po end-diastolu dalšího cyklu.
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]

Kvantitativní hodnocení :

Kvantitativní hodnocení dat získaných v projekci LAO umožouje automatickou kvantifikaci globální a regionální funkce levé komory - ejekční frakce (EF), maximální ejekční a plnící rychlost, analýza fázového a amplitudového obrazu apod. (Obrázek 3). Hodnocení funkčních parametrů pravé komory je při tomto způsobu vyšetření nepřesné (dochází k překrývání pravé komory s pravou síní, EF pravé komory je vhodnější kvantifikovat metodou prvního průtoku (kardioangiografie first pass).(55-57)




Obrázek 3. Finální report.
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]




Kolektiv autorů: MUDr. Milan Kamínek PhD. MUDr. Pavel Koranda PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes