Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc - Nukleární kardiologie

Nukleární kardiologie

1. Úvod

2. Vyšetření myokardiální perfuze, funkce a metabolismu

3. Radionuklidová ventrikulografie

4. Radionuklidová angiokardiografie (metoda prvního průtoku)

Literatura

Animace 1 (princip GATED SPECT)

Animace 2 (Poischemické omráčení levé komory)

Animace 3 (Poischemické omráčení levé komory)

 Autoři: MUDr. Milan Kamínek PhD.  MUDr. Pavel Koranda PhD.  Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

 Zvolené kapitoly :
   Nukleární kardiologie >>
  2. Vyšetření myokardiální perfuze, funkce a metabolismu >>
  2.5 Interpretace SPECT zobrazení >>
 2.5 Interpretace SPECT zobrazení 

Scintigrafické nálezy jsou obvykle tříděny na normální perfuzi, reverzibilní defekt (ischemii) a fixní defekt. Při interpretaci nálezu je třeba přihlížet k habitu pacienta a rovněž k určitým anatomickým odlišnostem mezi oběma pohlavími. U mužů činí největší problém správné posouzení nálezu na spodní stěně srdeční, kde dochází k výraznému zeslabení záření vlivem bránice a tukové tkáně. Naopak u žen bývá vlivem tkáně prsů nejvíce zeslabeno záření detekované na přední stěně.

Tento problém lze řešit porovnáváním vlastního nálezu s normálovou databází. Komerčně jsou nabízeny databáze vytvořené ze souboru zdravých dobrovolníků. Při chabějším zobrazení spodní stěny je dále možné doplnit tzv. prone projekci (vyšetření na břiše).

Další možností je korekce na zeslabení, kdy současně s emisním snímkem (SPECT) se provádí transmisní sken (jako zdroj se nejčastěji používá Gd-153). Na základě získaných informací o regionálním zeslabení záření se pak obraz perfuze v jednotlivých segmentech myokardu koriguje. Korekce na zeslabení je však poměrně nákladná a dosud nedošlo k jejímu širšímu uplatnění ve stejné míře jako u techniky jako u techniky gated SPECT(13,14). Současné zobrazení perfuze i funkce levé komory významně zlepšuje interpretaci standardního sumačního "ungated" SPECT zobrazení myokardiální perfuze a umožouje např. odlišení jizvy a artefaktu
(Obrázek 7a, Obrázek 7b, Obrázek 7c, Obrázek 7d).




Obrázek 7a. (A) Zátěžové a klidové MIBI SPECT u 69letého těžce obézního muže, je patrný inferiorní fixní defekt. Gated SPECT (B-D) však zobrazuje normální hybnost a ztluš?ování stěn LK včetně spodní stěny. Příčinou fixního defektu inferiorně je zeslabení záření (artefakt) spíše než jizva myokardu.
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]





Obrázek 7b. (B) Pohled z několika perspektiv na 3-dimenzionální (3D) zobrazení levé komory (LK). Neprůhledně je znázorněn povrch endokardu v end-systole (ES), který je překryt mřížkou znázoroující endokard zafixovaný v end-diastole (ED).
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]





Obrázek 7c. (C) ED/ES obrazy ve vertikální dlouhé ose (VLA).
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]





Obrázek 7d. (D) Normální volumová křivka LK, ejekční frakce 73% (EDV = end-diastolický volum, ESV = end-systolický volum).
[ Zvětšit obrázek na 100% originální velikosti ]




Kolektiv autorů: MUDr. Milan Kamínek PhD. MUDr. Pavel Koranda PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes