Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc - Nukleární kardiologie

Nukleární kardiologie

1. Úvod

2. Vyšetření myokardiální perfuze, funkce a metabolismu

3. Radionuklidová ventrikulografie

4. Radionuklidová angiokardiografie (metoda prvního průtoku)

Literatura

Animace 1 (princip GATED SPECT)

Animace 2 (Poischemické omráčení levé komory)

Animace 3 (Poischemické omráčení levé komory)

 Autoři: MUDr. Milan Kamínek PhD.  MUDr. Pavel Koranda PhD.  Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

 Zvolené kapitoly :
   Nukleární kardiologie >>
  1. Úvod >>
 1. Úvod 

Kardiovaskulární choroby jsou hlavní příčinou úmrtí ve většině vyspělých zemí. Obrovský pokrok zejména v intervenční kardiologii a současně limitované prostředky v systému zdravotní péče ve všech zemích světa s sebou přináší zásadní otázku - kteří pacienti budou mít prospěch z těchto nákladných diagnostických a léčebných technik(1-11). Nejrozšířenějším neinvazivním testem je zátěžová elektrokardiografie zůstává i nadále. Její použití a výtěžnost je však limitována u pacientů neschopných adekvátní fyzické zátěže nebo s abnormální klidovou EKG křivkou, proto jsou stále více využívány zobrazovací techniky. Nukleární kardiologie má za sebou dlouhou a úspěšnou tradici (tabulka 1). Přehled v současnosti rutinně používaných metod hrazených zdravotními pojiš?ovnami je uveden v tabulce 2.

Současně s bouřlivým rozvojem kardiologie dochází v posledních letech i k významnému pokroku v radionuklidovém zobrazování myokardu, který se týká zejména zátěžové jednofotonové emisní výpočetní tomografie (SPECT). Tento vývoj se dotýká nejen samotné techniky zobrazování myokardiální perfuze a funkce (metoda gated SPECT) a nových programů pro kvantitativní hodnocení, ale i klinického využívání a počtu prováděných vyšetření. Významně se mění spektrum pacientů odesílaných na toto vyšetření.

SPECT myokardu stále hraje důležitou roli jednak v diagnostice ischemické choroby srdeční (ICHS), v současné době však stále více nabývá na významu posuzování prognózy u pacientů s velmi pravděpodobnou nebo již koronarograficky prokázanou ICHS, detekce ischemie u vybraných pacientů po koronární revaskularizaci a zjiš?ování viabilního myokardu u pacientů s dysfunkcí levé komory (LK) srdeční a nízkou ejekční frakcí (EF)(2-10). Celosvětově je pozorován trvalý nárůst počtu SPECT vyšetření myokardiální perfuze, na čemž se podílí mimo jiné i významná úspora prostředků při racionálním využívání této metody, jak prokázaly výsledky studií cenové efektivity(11,12). Dle průzkumu z r. 2003(13) bylo v české republice celkem provedeno 19261 nukleárně kardiologických vyšetření Nejčastějším vyšetřením byla perfuzní scintigrafie myokardu (graf 1) s meziročními nárůsty počtu vyšetření o 10%, 13% a 21% v letech 2001-2003, přesto s průměrným počtem 1,9 vyšetření připadajícím na 1000 obyvatel a rok zaostává nukleární kardiologie v české republice za ukazateli v Evropské unii a zejména v USA(13,14).

Tabulka 1. Některé historické milníky nukleární kardiologie



 Rok Metoda
 1949 Radiokardiografie
 1971 Radionuklidová ventrikulografie, EKG gating
 1973 Thallium - 201
 1982 SPECT myokardiální perfuze
 1984 Tc-99m-MIBI
 1986 Využití F-18-FDG PET k detekci viabilního myokardu
 1995 Gated SPECT myokardiální perfuze: automatická kvantifikace ejekční frakce
 1998 Sumační skóring systém

Tabulka 2. Rutinně používané metody nukleární kardiologie



 Vyšetření myokardu Metody
 Perfuze SPECT (po zátěži, v klidu)
 Funkce

 Gated SPECT (perfuzní radiofarmaka)
 Radionuklidová ventrikulografie (značené erytrocyty)

 Levo - pravý zkrat Radionuklidová angiokardiografie (metoda prvního průtoku)
 Metabolismus glukózy FDG PET / SPECT

Graf 1. Zastoupení jednotlivých metod nukleární kardiologie v české republice (% z celkového počtu vyšetření v r. 2003)(13). FDG - vyšetření metabolismu glukózy pomocí F-18-fluorodeoxyglukózy.






Kolektiv autorů: MUDr. Milan Kamínek PhD. MUDr. Pavel Koranda PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes