Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  I. Metody NM v gastroenterologii >>
  I.3. Scintigrafická vyšetření při krvácení do GIT >>
  I.3.1. Lokalizace masívního krvácení do GIT >>
 I.3.1. Lokalizace masívního krvácení do GIT 

Předpokladem efektivní a rychlé terapie akutního krvácení do trávicího traktu je přesné určení místa krvácení. Krvácející pacient je zvykle nejdříve vyšetřen endoskopicky, což je vyšetření, které může být spojeno přímo s terapeutickým zákrokem.


Radiofarmakon Menu >> 

Používají se autologní erytrocyty značené 99mTc. Značení pacientových erytrocytů se provádí in vitro, popř. in vivo. V obou dvou případech se erytrocyty značí techneciem (99mTc) pomocí cínatých iontů, kdy se po intracelulární redukci technecistanu (99mTcO4) váže 99mTc na řetězce hemoglobinu. Při in vivo značení se provede i.v. premedikace cínatým pyrofosfátem a v odstupu 20 minut se i.v. podá technecistan (99mTcO4). Při in vitro metodě celé značení proběhne v laboratoři.


Příprava pacienta Menu >> 

Bez speciální přípravy. Scintigrafické vyšetření je většinou prováděno jen u nemocných, u kterých endoskopie zdroj krvácení neodhalila. Jde o stavy, kdy ke krvácení došlo v místě pro endoskopii nedostupném nebo v izolovaných případech může jít i o falešně negativní endoskopický nález.


Metodika provedení Menu >> 

Po podání radiofarmaka sledujeme scintilační kamerou abdominální dutinu. Nejdříve krátkou dynamickou studií sleduje rozložení krevní perfúze v břiše. Nejvýznamnější částí vyšetření jsou však následné statické scintigramy břicha, které opakujeme v první hodině po l5 minutách a poté zhruba v hodinových intervalech. Vyšetření lze ukončit po zobrazení průniku značené krve do střeva nebo za situace, kdy již z technických důvodů nelze ve vyšetřování pokračovat (limitace pracovní dobou a kamerovým časem). Tento způsob sledování je velkou výhodou ve srovnání s jiným metodami, protože krvácení do trávicího traktu má velmi často intermitentní charakter a pouze dlouhodobé sledování pacienta je schopno krvácení detekovat.


Indikace Menu >> 

Z výše uvedených skutečností vyplývá, že v řadě případů jde o metodu, která jako jediná umožňuje určit místo krvácení do trávicího traktu.
Dle literárních údajů lze touto metodou detekovat krvácení vedoucí ke ztrátám krve větším než 0,2 až 0,4 ml/min při překročení celkového objemu krevních ztrát 3 ml. Přestože jde tedy o velmi citlivou metodu, není ji možno použít k lokalizaci okultního krvácení.
Mimo již uvedenou indikaci, kdy endoskopie není schopna zdroj masivního krvácení je možno vyšetření použít i v situaci, kdy je třeba neinvazivně ověřit úspěšnost zastavení krvácení.


Výsledek Menu >> 

Krvácení se projeví jako abnormní kumulace radiofarmaka ve střevním traktu, následně dochází k transportu radiofarmaka střevním traktem.


obr. 6. Krvácení v oblasti terminálního ilea, scintigramy v hodinových odstupech zobrazují zdroj krvácení a následnou akumulaci značených erytrocytů v oblasti céka.




Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes