Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  I. Metody NM v gastroenterologii >>
  I.1. Scintigrafie jícnu >>
  I.1.2. Dynamická scintigrafie detekce gastroezofageálního refluxu (GER) >>
 I.1.2. Dynamická scintigrafie detekce gastroezofageálního refluxu (GER) 

Dynamickou scintigrafiik detekci gastroezofageálního refluxu (GER) je možno provést v návaznosti na předchozí studii polykacího aktu nebo samostatně.


Radiofarmakon Menu >> 

Roztok nevstřebatelného radiofarmaka 99mTc-koloid nebo 99mTc-DTPA.


Příprava pacienta Menu >> 

Vyšetření se provádí nalačno a pacient nemá v předcházejících 4 hodinách kouřit. Při diagnostické scintigrafii je nutno také vysadit terapii ovlivňující motilitu jícnu, při vyšetření hodnotícím efekt této léčby se léky nevysazují.


Metodika provedení Menu >> 

Při tomto vyšetření pacient požije roztok 99mTc-koloidu o celkové aktivitě 30 MBq v objemu odpovídajícím plné náplni žaludku ? po vyšetření navazujícím na průběh vyšetření polykacího aktu má pacient v žaludku malý objem radiofarmaka u této aktivitě a stačí když vypije tekutinu o požadovaném objemu již bez radiofarmaka. Následně je v režimu dynamické scintigrafie (1 scintigram/10 sec) sledována po dobu 40 minut oblast žaludku a jícnu. U velmi malých nespolupracujících dětí lze radiofarmakon podat žaludeční sondou.


Indikace Menu >> 

Nejvýznamnějším vyšetřením prokazujícím GER je jícnová pH metrie, jejíž výhodou je dlouhodobost sledování pacienta. Radionuklidové vyšetření, které je senzitivnější k detekci GER než rentgenologické vyšetření s použitím baryového kontrastu, je schopno detekovat GER nezávisle na změnách pH v jícnu. Lze jím tedy detekovat opakující se jednotlivé epizody refluxu i v situaci, kdy v jícnu trvale perzistuje kyselé prostředí v důsledku předchozího refluxu při porušené clearanční funkci jícnu.


Výsledek Menu >> 

Eventuální gastroezofageální reflux se projeví jako průnik aktivity radiofarmaka do jícnu. Při této studii se zvykle určuje počet epizod refluxu v časovém období po požití stravy, úroveň do které reflux proniká, rychlost s jakou se vrací refluktovaná tekutina z jícnu zpět do žaludku a eventuálně se vypočítává i refluktovaný objem (obr. 3). V případě, že indikací k vyšetření jsou opakované respirační infekty s podezřením na GER, doplňuje se v časovém odstupu i scintigram plic k detekci eventuální aspirace do dýchacích cest.


obr. 3. Gastroesofageální reflux u pacienta s achalasií - po refluxu perzistuje radiofarmakon v jícnů dlouhou dobu, aktivita radiofarmaka v jícnu je zřetelná na 6 desetivteřinových scintigramech

Vyšetření k detekci GER se může také modifikovat použitím komprese na oblast břicha.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes