Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  II. Metody NM v nefrourologii >>
  II.6. Radionuklidová cystografie přímá >>
 II.6. Radionuklidová cystografie přímá 

Vyšetření slouží k detekci vesikoureterálního refluxu II. a vyššího stupně dle radiologické klasifikace (I. st. - reflux do distálního ureteru, II. st. - do kraniálních částí ureteru, III.- V.st. reflux do pánvičky).


Radiofarmakon Menu >> 

Jakékoliv radiofarmakon, které není vstřebatelné v močovém měchýři - nejčastěji se používá 99mTc-DTPA. Aplikovaná aktivita radiofarmaka je velmi nízká.


Příprava pacienta Menu >> 

Zavedení katetru do močového měchýře (nesmí se použít balónkový katetr, který by mohl uzavřít ústí ureteru do močového měchýře).


Metodika provedení Menu >> 

Pozvolná aplikace radiofarmaka katetrem intravesikálně ? radiofarmakon je při vyšetření naředěno do objemu, který odpovídá zvyklému objemu močového měchýře (u dětí se tento objem stanoví výpočtem V(ml) = [věk + 1] × 30). Současně s počátkem plnění močového měchýře je zahájen záznam v režimu dynamické scintigrafie - při scintigrafickém vyšetření je pravidelně sledována i fáze plnění močového měchýře a tak lze detekovat i tzv. pasivní refluxy. Dynamickou scintigrafií je následně sledována fáze mikce, v této fázi se zobrazují refluxy aktivní.


Indikace Menu >> 

Protože v přilehlých tkáních není přítomna žádná aktivita radiofarmaka, je senzitivita detekce uvedených stupňů refluxů vysoká. Výhodou vyšetření je extrémně nízká radiační zátěž (jen krátkodobá přítomnost velmi malého množství radiofarmaka v močovém měchýři), které je výrazně nižší než při radiologickém vyšetření. Druhou výhodou je, že při vyšetření je pravidelně sledována i fáze plnění močového měchýře, a proto tedy nedochází k možnosti, že by nebyl detekován pasivní reflux ? při pasivním refluxu nemusí být přítomna refluktovaná moč v ureteru a pánvičce ve fázi maximální náplně močového měchýře nebo při mikci (obr. 19). Nevýhodou je omezená možnost posouzení anatomických detailů (nelze spolehlivě rozlišit III.-V. st. refluxu)(obr. 20).


obr. 19. Pasivní vesikoureterální reflux v době těsna před dosažením maxima náplně močového měchýře, refluktované radiofarmakon vymizelo z močových cest ještě před zahájením mikce


obr. 20. Detail vesikoureterálního refluxu - reflux IV. nebo V. st.

Radionuklidová přímá cystografie je vhodná ve všech případech, kdy je důležitá samotná detekce vesikoureterálního refluxu, avšak bez jednoznačné nutnosti rozlišení jednotlivých stupňů refluxu (případné opakované vyšetření při nebo po terapii). Vyšetření je také vhodné při podezření na pasivní reflux.


Výsledek Menu >> 

Jednotlivé scintigramy zaznamenané během vyšetření jsou pečlivě prohlédnuty se zaměřením na oblast ureterů a ledvinných pánviček, vesikoureterální reflux II. a vyššího stupně se projeví průnikem radiofarmaka do těchto oblastí.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes