Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  I. Metody NM v gastroenterologii >>
  I.1. Scintigrafie jícnu >>
  I.1.1. Dynamická scintigrafie polykacího aktu >>
 I.1.1. Dynamická scintigrafie polykacího aktu 

Dynamická scintigrafie polykacího aktu poskytuje nejen vizuální, ale i kvantitativní informace o průběhu transportu sousta tekutiny nebo polotuhé potravy jícnem.


Radiofarmakon Menu >> 

Roztok nevstřebatelného radiofarmaka 99mTc-koloid nebo 99mTc-DTPA.


Příprava pacienta Menu >> 

Vyšetření se provádí nalačno a pacient nemá v předcházejících 4 hodinách kouřit. Při diagnostické scintigrafii je nutno také vysadit terapii ovlivňující motilitu jícnu, při vyšetření hodnotícím efekt této léčby se léky nevysazují.


Metodika provedení Menu >> 

Scintigrafická studie se provádí v poloze vleže, aby byl takto eliminován vliv gravitace na průchod sousta jícnem.
Správné provedení vyšetření vyžaduje spolupráci pacienta. Nemocný je proto nejdříve poučen o průběhu vyšetření - je instruován, že po ulehnutí na vyšetřovací stůl má sousto polknout najednou a jeho eventuální zbytek v ústech má spolknout až po ukončení studie. K ověření dobré koordinace průběhu celého vyšetření, pacient nejdříve polkne tekutinu bez radiofarmaka.
Tímto způsobem se zabezpečí nejen to, že vyšetření bude provedeno technicky správně a pacient se případně zevně nezkontaminuje radiofarmakem, ale že vlastní vyšetření bude provedeno za standardních podmínek, kdy již svalstvo jícnu nebude ovlivněno inaktivitou při dlouhodobém lačnění.
Při vlastním vyšetření pacient polyká jednotlivá sousta vodného roztoku nevstřebatelného radiofarmaka, kterým je 99mTc-koloid nebo 99mTc-DTPA, o objemu 15 ml. Současně s polknutím tohoto sousta je zahajován záznam studie v režimu dynamické scintigrafie s frekvencí 2 až 4 scintigramy za vteřinu při celkové době záznamu 1 minut. U každého pacienta se většinou sleduje pomocí samostatných studií průběh 2 až 3 polykacích aktů, aby se omezil vliv variability průběhu jednotlivých pasáží sousta jícnem.


Indikace Menu >> 

V současné době je dominantním vyšetřením poruch motility jícnu endoskopie s manometrií. Scintigrafie jako neinvazivní vyšetření s poměrně nízkou radiační zátěží umožňuje přesněji vybrat pacienty, u nichž je vyšetření jícnovou manometrií nutno provést. Je ji také možno použít pro sledování vývoje již diagnostikované poruchy polykacího aktu nebo ke sledování efektu terapie.
Dle literárních údajů kombinace manometrie a radionuklidové studie také zachytí vyšší počet motorických poruch jícnu než použití pouze jedné z těchto metod.


Výsledek Menu >> 

Základem hodnocení je vizuální posouzení jednotlivých sérií scintigramů (obr. 1a). Následně se pomocí četnostních křivek posuzuje rychlost průchodu sousta horní, střední a dolní třetinou jícnu (obr. 1b). Nejvýznamnějším parametrem je však celkový čas tranzitu sousta jícnem - ve zdravé populaci je tento čas v rozmezí od 5 do l5 s, s mediánem 7,3 s a 95. percentilou 11 s.


obr. 1a. Dynamická scintigrafie polykacího aktu při achalasii - na jednotlivých scintigramech je zřetelná perzistence radiofarmaka v jícnu


obr. 1b. Dynamická scintigrafie polykacího aktu při achalasii - na četnostních křivkách je zřetelný retrográdní posun sousta v jícnu

Přehledně je možno zobrazit dynamiku polykacího aktu pomocí "kondenzovaného" obrazu, kdy jednotlivé scintigramy jícnu jsou zkomprimovány do úzkých pruhů a jsou potom seřazeny k sobě. Tím vznikne nový obraz znázorňující dynamiku polykacího aktu, který přehledně zobrazuje eventuální fragmentaci polykaného sousta nebo jeho retrográdní pohyb v jícnu (obr. 1c).

obr. 1c. Dynamická scintigrafie polykacího aktu při achalasii - na kondenzovaném obraze je zřetelný patologický průběh polykacího aktum fragmentace sousta a retrográdní posun

Doplněk: Vyšetření lze použít i k detekci tracheoesofageální píštěle, která se projeví jako průnik radiofarmaka do tracheobronchiálního stromu již na počátku vyšetření v průběhu polknutí (nutné pečlivé odlišení od aspirace radiofarmaka)(obr. 1d, 1e).

obr. 1d. Dynamická scintigrafie jícnu při bronchoesofageální píštělí nedetekované endoskopicky ani kontrastním Rtg vyšetřením - dynamická scintigrafie


obr. 1e. Dynamická scintigrafie jícnu při bronchoesofageální píštělí nedetekované endoskopicky ani kontrastním Rtg vyšetřením tentýž pacient: scintigramy z 2. a 20. minuty vyšetření - zřetelný průnik radiofarmaka z jicnu do bronchů



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes