Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  II. Metody NM v nefrourologii >>
  II.3. Příprava pacientů ke scintigrafickým vyšetřením >>
 II.3. Příprava pacientů ke scintigrafickým vyšetřením 

Základní součástí přípravy před scintigrafickými vyšetřeními ledvin je zajištění dobré hydratace pacientů většinou perorálním podáním půl litru tekutin minimálně půl hodiny před vyšetřením, u dětí se volí objem tekutin přiměřeně jejich hmotnosti. Ve vybraných případech připadá v úvahu i hydratace i.v. infuzí. Jen dostatečný příjem tekutin zabraňuje hromadění koncentrované moči s radiofarmakem v kalichopánvičkovém systému, což je stav, který by znemožnil kvalitní provedení dynamické i statické scintigrafie ledvin. Naopak není třeba, aby pacienti přicházeli ke scintigrafii nalačno, a není nutná ani premedikace antihistaminiky, která se zvykle používá před vyšetřením pomocí rentgenových kontrastních látek.

Velmi důležité je vymočení pacienta těsně před dynamickou scintigrafií, protože distenze močového měchýře může výrazně zpomalit nebo dokonce zastavit průběh drenáže ledvin. V případech, kdy je nutno spolehlivě hodnotit drenáž ledvin u pacientů s vezikoureterálním refluxem nebo s poruchami vyprazdňování močového měchýře, je třeba dokonce zvážit i provedení scintigrafie při zakatetrizovaném močovém měchýři.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat přípravě vyšetření malých dětí Při statické scintigrafii ledvin je nutno zabezpečit opakovaně na dobu nahrávání jednotlivých několikaminutových skenů zcela stabilní polohu pacienta na vyšetřovacím stole. Při dynamické scintigrafii je žádoucí zabránit větším pohybům pacientů v oblastech zad v průběhu celého vyšetření, které trvá 20 až 45 minut. Při velkých posunech pacienta při dynamické scintigrafii totiž nelze použít standardní vyhodnocovací programy a pak nezbývá než se pokusit o zpracování studie nestandardními alternativními postupy s limitovanou přesností. Vždy je nutno zdůraznit potřebu vytvoření klidného a přívětivého prostředí na pracovišti se snahou o maximální možné potlačení rušivých vlivů působících na dítě tak, aby bylo možno omezit podávání sedativ na nejmenší možnou míru. Rutinní podávání větších dávek sedativ není vhodné vzhledem k tomu, že ve stavu blízkém narkóze může být významně ovlivněna motilita ureterů a tím i změněn průběh drenáže ledvin. Protože nejvíce iritujícím podnětem je vlastní i.v. injekce, je žádoucí se zaměřit především na tento okamžik. Například je doporučováno předem potřít místo aplikace účinným lokálně znecitlivujícím krémem. Jinou možností, která se osvědčuje především při diuretické nefrografii vyžadující dvojí i.v. injekci, je zavedení periferní venózní kanyly v přípravném období, nejlépe v jiné místnosti než ve které se následně provádí vlastní scintigrafie. V tomto případě již pak není vlastní scintigrafie bezprostředně spojena s bolestivými podněty, které způsobují motorický neklid dítěte.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes