Univerzita Palackého Olomouc

Česká společnost nukleární medicíny
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Klinika nukleární medicíny LF a FN Olomouc
Nukleární medicína v gastroenterologii a nefrourologii

Česká společnost nukleární medicíny

Univerzita Palackého Olomouc
| Obsah | | Test | | Nápověda | | Literatura |  | NM v gastroenterologii |   | NM v nefrourologii | 

 Zvolené kapitoly :
  II. Metody NM v nefrourologii >>
  II.2. Měření celkové ledvinné funkce pomocí clearančních studií >>
 II.2. Měření celkové ledvinné funkce pomocí clearančních studií 

Nejpřesněji lze renální clearanci měřit pomocí metod založených na udržování konstantní koncentrace látky v plazmě kontinuální infuzí se současným přesným sběrem moči, avšak tento postup je pro svou komplikovanost nevhodný pro každodenní medicínskou praxi, a proto je většinou nahrazován měřením kreatininové clearance.

Ledvinnou funkci je však možno kvantifikovat také pomocí tzv. vzorkových radionuklidových metod, jejichž výhodou je fakt, že se při nich neprovádí sběr moči. Tyto postupy jsou založeny na stanovení clearance plazmatické, která je však při použití látek nemetabolizovaných v organismu a vylučovaných pouze ledvinami prakticky identická s clearancí renální. Základem pro měření plazmatické clearance po jednorázovém i.v. podání radiofarmaka je vyhodnocení rychlosti poklesu jeho plazmatické koncentrace pomocí odběrů vzorků plazmy v určitých časových odstupech od aplikace.

U metod používajících odběrů více plazmatických vzorků jsou výpočty parametrů funkce ledvin založeny na analýze vycházející z dvoukompartmentového modelu rozložení látek v organizmu. Velmi zjednodušeně přitom platí, že čím rychleji klesá plazmatická koncentrace sledované látky, tím lepší je ledvinná funkce (obr. 1).


obr. 1. Dvoukompartmentový model distribuce radiofarmaka v organismu - V1 objem centrálního intravaskulárního kompartmentu, do něhož je injikováno sledované farmakon I, V2 - objem extravazální kompartmentu výměnného, do něhož a z něhož farmakon z objemu V1 difunduje a redifunduje, k1-2 a k2-1 - konstanty interkompartmentové výměny.
Farmakon je odstraňováno z objemu V1 do moči o objemu V3 s intenzitou adekvátní clearanci Cl: Cl = k1 - 3 * V1

Technicky jednodušší jednovzorkové metody většinou používají k výpočtu celkové ledvinné funkce empiricky odvozené vzorce, které popisují závislost ledvinné funkce a plazmatické koncentrace látky naměřené ve vzorku plazmy odebraném v určitém časovém odstupu od aplikace. V tomto případě jde o vyjádření skutečnosti, že čím nižší plazmatická koncentrace radiofarmaka je v určitém čase naměřena, tím lepší je funkce ledvin.

Změřením clearance 51Cr-EDTA, popř. 99mTc-DTPA je určena hodnota glomerulární filtrace (GFR), vyhodnocením clearance 123I-OIH nebo 131I-OIH je možno kvantifikovat efektivní průtok plazmy ledvinami (ERPF).

Parametry celkové ledvinné funkce je možno stanovit vzorkovými metodami i při dynamické scintigrafii ledvin pomocí 99mTc-MAG3 nebo 99mTc-DTPA. Pro clearanci 99mTc-MAG3 je nejčastěji používán anglický termín "tubular extraction rate" - TER (Bubeck,1987) Protože tento název není obecně běžný v nefrologické praxi, bývá někdy tento parametr přepočítáván pomocí převodního koeficientu na hodnotu efektivního průtoku plazmy ledvinami. Vzhledem k výše popsaným odlišnostem ve způsobu vylučování 99mTc-MAG3 a ortojodhippuranu by se však mohlo jevit jako exaktnější tuto dodatečnou konverzi neprovádět.



Kolektiv autorů:MUDr. Pavel Koranda PhD. MUDr. Milan Kamínek PhD. Doc. MUDr. Miroslav Mysliveček PhD.

Technická podpora:RNDr. Jiří Lukes